Ændringerne i bekendtgørelsen indebærer en mere tekstnær implementering af dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/63/EU af 22. september 2010 om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål (dyreforsøgsdirektivet).
De væsentligste ændringer til bekendtgørelsen er følgende:
Nye bestemmelser:
§ 23 fastsætter, at virksomheder og institutioner, der anvender dyr til forsøg, skal sikre, at der sker forfinelse af opstaldning og pasning af dyrene, således at eventuel smerte, lidelse, angst eller varigt mén for dyrene undgås eller begrænses mest muligt. Kravet har siden dyreforsøgsdirektivets implementering (Dir. 2010/63/EU) været indfortolket i den gældende § 21 og ikke eksplicit fastsat.
§ 65 er en ny bestemmelse, som fastsætter krav til Rådet for Dyreforsøgs vurdering af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg og til hvilken ekspertise Rådet skal råde over.
§ 66 er en ny bestemmelse, som fastsætter nærmere kriterier for, hvornår ændringer i en eksisterende dyreforsøgstilladelse skal godkendes af Dyreforsøgstilsynet. Efter de gældende regler gives en tilladelse til dyreforsøg alene på baggrund af de i ansøgningen beskrevne omstændigheder, og alle ændringer heri kræver derfor en ny godkendelse.
Ændrede bestemmelser:
§ 8, stk. 1, fastsætter, at indfangning af dyr i naturen, der skal anvendes til forsøg, kun må udføres af personer, der er godkendt af Dyreforsøgstilsynet. Med den foreslåede ændring vil det fremgå, at disse personer skal have kompetencer til at udføre indfangningen. Dette medfører, at virksomheder og institutioner ikke fremadrettet skal indsende en særskilt ansøgning om godkendelse af sådanne personer. Oplysning om disse personers kompetencer vil dog skulle indgå i ansøgningen om dyreforsøg, således at Rådet for Dyreforsøg kan vurdere, om personerne har de rette kompetencer.
§ 14, stk. 1, som fastsætter, at en journal skal føres i et format, der er godkendt af Dyreforsøgstilsynet og at Dyreforsøgstilsynet kan beslutte, at journalføringen foretages i et elektronisk journalformat, ophæves. I praksis foretages journalføringen allerede elektronisk og det vurderes ikke nødvendigt, at Dyreforsøgstilsynet godkender disse systemer.
§ 18, stk. 4, fastsætter, at oplysninger (krav om individuel journal for hunde, katte og ikke-menneskelige primater) til enhver tid skal være tilgængelige for Dyreforsøgstilsynet. Med den foreslåede ændring tilføjes, at journalen efter anmodning skal indsendes til Dyreforsøgstilsynet. Den foreslåede ændring er en præcisering af, at det individuelle dyrs journal også kan bedes indsendt til Dyreforsøgstilsynet (ligesom tilsvarende krav i § 16).
§ 45, stk. 3, ophæves, idet aflivningsmetode skal ske efter en metode angivet i bekendtgørelsens bilag 3 og endvidere fremgår af dyreforsøgstilladelsen. Afvigelse fra den angivne metode vil derfor skulle godkendes af Dyreforsøgstilsynet.
I § 75, stk. 1, præciseres nærmere, hvilke dyrevelfærdsmæssige bestemmelser, herunder om opstaldning, pasning og pleje, Dyreforsøgstilsynet kan dispensere fra.
Endelig tilføjes et nyt bilag 5, som indeholder en liste over ikke-menneskelige primater og datoer, der er omhandlet i § 10, stk. 3. I den gældende § 10, stk. 3, er der blot henvist til direktivets Bilag II.
For så vidt angår de øvrige ændringer i bekendtgørelsesudkastet er der tale om sproglige justeringer og præciseringer.
Den mere tekstnære gennemførelse af direktivet forventes ikke at medføre væsentlige ændringer i forvaltningen af de gældende regler. Den mere tekstnære gennemførelse går ikke videre end direktivets bestemmelser