Høring af ajourføring af Danmarks nationale energi- og klimaplan for perioden 2021-2030
Danmarks ajourføring af den nationale energi- og klimaplan fra 2019 er nu i høring og kan findes nedenfor.
Det bemærkes, at planen kan blive opdateret frem mod afleveringen.
Eventuelle bemærkninger til den nationale energi- og klimaplan bedes fremsendt til Natacha Gravergaard (naegn@kefm.dk) og Thomas Dahl (thoda@ens.dk) senest den 18. juni 2024 kl. 12.00.
De modtagne høringssvar vil blive offentliggjort på Høringsportalen. Ved afgivelse af høringssvar samtykkes til offentliggørelse af høringssvaret, herunder afsenders navn og mailadresse.
Energiunionen
Energipolitik er et af de centrale arbejdsområder i EU-samarbejdet. Det er et område, der pådrager sig mere og mere politisk opmærksomhed. Dansk energipolitik koordineres også tæt med de øvrige EU-medlemsstater.
EU's energipolitik er i løbet af de senere år blevet styrket. Der er kommet fokus på behovet for at bekæmpe klimaforandringer ved at nedbringe udledningen af drivhusgasser og satse på vedvarende energikilder frem for fossile brændstoffer. Samtidig er der sat blus på arbejdet med at sikre et integreret europæisk energimarked til gavn for virksomheder og forbrugere samt højere grad af forsyningssikkerhed.
Energiunionsstrategien, der blev lanceret af EU-Kommissionen i februar 2015, udgør rammen for de mest centrale initiativer vedrørende europæisk klima- og energipolitik. Energiunionen er bygget op omkring 5 dimensioner:
- Forsyningssikkerhed: Strategien fokuserer bl.a. på implementering af EU's Forsyningssikkerhedsstrategi, diversificering af energiforsyningen og styrket koordinering af den eksterne energipolitik.
- Indre energimarked: Strategien fokuserer bl.a. på udbygning af energiinfrastrukturen, nyt elmarkedsdesign og øget regionalt energisamarbejde.
- Energieffektivitet: Strategien fokuserer særligt på revisioner af energieffektivitetsdirektivet, ecodesign-direktivet, energimærkningsdirektivet og bygningsdirektivet.
- Reduktioner af drivhusgasudledninger: Strategien fokuserer bl.a. på reform af EU's kvotehandelssystem, forslag vedrørende udledninger fra ikke-kvotesektoren, herunder implementering af EU's 2030-mål for CO2-udledninger og vedvarende energi.
- Forskning: Strategien vil bl.a. indeholde en ny fokuseret strategi for forskning og innovation.
Du kan læse mere om Energiunionen på Kommissionens hjemmeside
her
Forvaltningen af energiunionen - nationale energi- og klimaplaner
Der blev i 2018 opnået enighed om EU's forordning om et forvaltningssystem for Energiunionen (forvaltningsforordningen). Et af de centrale elementer i forvaltningssystemet er, at medlemsstaterne skal udarbejde nationale energi- og klimaplaner for perioden 2021-2030.
De nationale energi- og klimaplaner skal give Kommissionen et samlet overblik over, om EU er på rette vej i forhold til EU's 2030-målsætninger. Planerne gør det også muligt for EU-Kommissionen at agere, hvis de vurderer, at der er udfordringer i forhold til at nå de fælles målsætninger på bl.a. vedvarende energi og energieffektivitet. Samtidig skal planerne skabe transparens og mobilisering af investeringer i den grønne omstilling på tværs af EU's medlemsstater.
De nationale energi- og klimaplaner fra 2019 skal nu planmæssigt ajourføres på baggrund af forskrifter i forvaltningsforordningen. Danmark indsendte udkast til Danmarks nationale energi- og klimaplan d. 29. juni 2023. Medlemsstaterne skal senest den 30. juni 2024 indsende den endelige ajourføring af deres energi- og klimaplaner til Kommissionen.
Alle EU's medlemslande indsendte i 2019 en national energi- og klimaplan for perioden 2021-2030 (du kan læse mere om planerne og finde udkast til ajourføring af Danmarks nationale energi- og klimaplan
her).
På baggrund af forskrifter i forvaltningsforordningen skal medlemslandene sikre, at offentligheden får mulighed for deltagelse i ajourføringen af de nationale energi- og klimaplaner. På den baggrund blev udkast til Danmarks nationale energi- og klimaplan sendt høring forud for indlevering til Kommissionen d. 30. juni 2023. Tilsvarende sendes den endelige ajourførte nationale energi- og klimaplan i høring inden indlevering til Kommissionen d. 30. juni 2024.