Høring

Høring

Høring af lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven)

Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi (Justering af rammer for etablering af vedvarende energi-anlæg på havet uden for udbud)
Lovforslaget følger op på regeringens udmelding fra den 19. december 2023 om, at ÅD-ordningen lukkes for nye kommercielle ansøgninger. Baggrunden for lovforslaget er behovet for at lukke formelt ned for ÅD-ordningen ved lov, da det i efteråret 2023 blev afklaret, at det ville være i strid med EU’s statsstøtteregler at meddele nye forundersøgelsestilladelser til kommercielle projekter under den gældende ÅD-ordning. 

Lovforslaget indebærer, at VE-lovens regler bringes i overensstemmelse med EU-retten ved at lukke for muligheden for at ansøge om, og få meddelt, forundersøgelsestilladelse til et kommercielt projekt under ÅD-ordingen. Lovforslaget sikrer samtidig de lovmæssige rammer omkring de projekter og ansøgninger, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har, i samarbejde med relevante ministerier, vurderet ikke er i strid med EU-retten. 
Formålet med lovforslaget er herudover at sikre, at der fortsat er adgang for test af VE-anlæg på havet. De gældende regler for test af VE-anlæg på havet følger den gældende ÅD-ordning med tre tilladelser og en godkendelse. VE-loven indeholder således ikke i dag særskilte regler for testprojekter af VE-anlæg på havet, hvorfor lovforslaget indeholder nye regler for disse fremadrettet. Dette vil ske med en to-delt bemyndigelse og en efterfølgende bekendtgørelse, hvori de nærmere rammer for VE-testprojekter på havet vil fremgå.

Lovforslag
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
10-03-2024
10-05-2024
01-07-2024
2023/2024
Celia Ardal
cap@ens.dk
14-02-2024

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Udkast til lovforslag (høringsudgave) 853,146 kB
Høringsbrev 212,804 kB
Høringsliste 518,672 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 206,249 kB
Høringssvar
Høringssvar 2,559 MB