Høring

Høring

Supplerende høring over forslag til Lov om rørført transport af CO2

Lov om rørført transport af CO2

Energistyrelsen sendte et udkast til forslag til lov om rørført transport af CO2 i høring i perioden den 24. november 2023 til den 22. december 2023. 

Med nærværende tilføjelse til lovforslaget indføres tre supplerende bestemmelser i lovforslaget. Alle tilføjelserne er bestemmelser kendt fra bl.a. lov om anvendelse af Danmarks undergrund (undergrundsloven). 

Først og fremmest indsættes en bestemmelse om rettighedshavers forsikring. Bestemmelsen vil indebære krav om, at rettighedshavers erstatningsansvar relateret til tilladelse efter loven er dækket af forsikring. Hertil vil ministeren have mulighed for at stille krav om yderligere forsikring. Herudover indeholder tilføjelsen bestemmelser der vil sikre transparens for offentligheden om erstatningskrav.

Dernæst indsættes en bestemmelse om subsidiær hæftelse. Denne bestemmelse rammesætter det subsidiære økonomiske ansvar for en rettighedshaver, der vælger helt eller delvis, direkte eller indirekte, at overdrage en tilladelse efter loven. Bestemmelsen vil indebære, at et sådant økonomisk ansvar vil kunne gøres gældende, såfremt den nye rettighedshaver ikke kan opfylde de økonomiske forpligtelser i forbindelse med afviklingen af rørledningsanlægget. Bestemmelsen har derfor en tæt sammenhæng med lovforslagets § 26 samt nedenstående tilføjelse. 

Endeligt indsættes en bestemmelse om rettighedshavers afviklingsforpligtelse. Bestemmelsen vil indebære, at en ansøgning om etablering og drift af rørledningsanlæg efter loven skal ledsages af en plan for afvikling af samtlige anlæg og installationer m.v. Rettighedshavere vil efterfølgende være forpligtet til at gennemføre afviklingsplanen ligesom rettighedshavere vil skulle stille sikkerhed for midler til gennemførelse af en afvikling. Det er hensigten, at reglerne vil følge praksis på kulbrinteområdet.

Lovforslag
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
12-01-2024
12-03-2024
01-07-2024
2023/2024
David Lund Hansen
dvlnn@ens.dk
05-01-2024

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Høringsbrev 271,104 kB
Supplement til lovforslag 368,879 kB
Ministeriel høringsliste 192,563 kB
Ikke-ministeriel høringsliste 202,980 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 62,701 kB
Høringssvar
Eksterne høringssvar 731,025 kB