Høring

Høring

Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion (Grøn skattereform, energisyn og energiledelsessystemer)

Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion (Grøn skattereform, energisyn og energiledelsessystemer)
Baggrunden for lovforslaget er implementering af ændrede krav til energiledelsessystemer og energisyn i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 af 13. september 2023 om energieffektivitet og om ændring af forordning (EU) 2023/995 (omarbejdning) (energieffektivitetsdirektivet), samt forslag til indførelse af regler om klimasyn, der skal sikre gennemførelse af dele af Aftale om Grøn Skattereform for industri m.v., af 24. juni 2022 (Grøn Skattereform).
Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 85 TJ forpligtes med lovforslaget til at indføre et energiledelsessystem og virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 10 TJ forpligtes til at gennemføre et energisyn. Forpligtelserne skal bidrage til at finde og kortlægge virksomhedernes omkostningseffektive energieffektiviserings- og besparelsespotentialer, samt bidrage til, at virksomhederne får et overblik over potentialerne for at spare på energien og dermed muligheden for at reducere omkostningerne til energi og øge konkurrenceevnen.
Disse virksomheder forpligtes ligeledes til at udføre klimasyn. Udvidelsen med et klimasyn vil indebære, at der vil være et supplerende fokus på at kortlægge og identificere CO2-reducerende tiltag hos de omfattede virksomheder.
Med lovforslaget foreslås det, at klima-, energi- og forsyningsministeren bemyndiges til at fastsætte regler, der muliggør implementeringen af energieffektivitetsdirektivets artikel 11, bilag VI, samt dele af andre artikler i direktivet, fastsætte regler om klimasynsforpligtelsen, fastsætte regler om krav til eksperter der udfører energi- og klimasyn, samt fastsætte andre regler relateret til disse, herunder tilsyn, delegation og påbud.
Direktivet skal være implementeret i dansk ret 11. oktober 2025. Det findes dog hensigtsmæssigt at implementere reglerne vedrørende energisyn og energiledelsessystemer tidligere, grundet et overlap mellem virksomheder forpligtet efter direktivet og virksomheder forpligtet til at gennemføre klimasyn. Medlovforslaget træder artiklen om energisyn og energiledelsessystemer således i kraft ca. 15 mdr. før implementeringsfristen for direktivet.
Lovforslag
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
12-01-2024
12-03-2024
01-07-2024
2023/2024
Mads Siercke
mdsk@ens.dk
13-12-2023

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Høringsbrev 265,798 kB
Høringsliste 294,235 kB
Udkast til lovforslag om grøn skattereform, energiledelsessytemer og energisyn 746,970 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 105,050 kB
Høringssvar
Høringssvar 3,541 MB