Høring

Høring

Høring om Vejledning om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov for kreditinstitutter og Vejledning om proportionalitet vedrørende forhold, som relaterer sig til risikoen for overdreven gearing

Høring om Vejledning om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov for kreditinstitutter og Vejledning om proportionalitet vedrørende forhold, som relaterer sig til risikoen for overdreven gearing
Finanstilsynet har i dag sendt udkast til hhv. vejledning om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov for kreditinstitutter (herefter solvensbehovsvejledningen) og vejledning om proportionalitet vedrørende forhold, som relaterer sig til risikoen for overdreven gearing (herefter gearingsvejledningen) i høring. Udkastene kan downloades nedenfor.
 
Solvensbehovsvejledningen
Formålet med solvensbehovsvejledningen er, at bidrage med Finanstilsynets fortolkning på udvalgte punkter i bilag 1 til bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov mv.

De væsentligste ændringer i forhold til den hidtidige vejledning er, at for markedsrisiko har området om renterisiko udenfor handelsbeholdningen fået sit eget afsnit. Derudover er indarbejdet præciseringer vedr. renterisiko, aktierisiko og valutarisiko. For gearingsrisiko er afsnittet opdateret i overensstemmelse med den opdaterede gearingsvejledning (se nedenfor). For IT-risiko er afsnittet opdateret ift. kravene i ledelsesbekendtgørelsens bilag 5.

Gearingsvejledningen
Formålet med gearingsvejledningen er at konkretisere de forhold, som virksomheden bør tage udgangspunkt i, når den skal forholde sig til sin risiko for overdreven gearing og kravene til styring og håndtering heraf i medfør af ledelsesbekendtgørelsens bilag 8.

De væsentligste ændringer i forhold til den hidtidige vejledning er, at indikatoren for, hvornår Finanstilsynet vurderer, at ikke-SIFI institutters gearingsrisiko er væsentlig beror på gearingsgradens størrelse, og om virksomheden overholder gearingskravene i et almindeligt hårdt stress. Det skal ses i lyset af, at gearingsgradskravet på 3 pct. nu er indført på linje med de øvrige risikobaserede kapitalkrav, hvorfor Finanstilsynet forventer, at virksomhederne også overholder gearingsgradskravene i stress. 

Derudover har vejledningen undergået en række sproglige ændringer, særligt i de to indledende afsnit. 

Udkastet er også sendt i høring hos en række organisationer. 

Finanstilsynet beder om eventuelle bemærkninger til vejledningerne senest den 7. november 2023.

Bemærkninger kan sendes pr. e-mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til caol@ftnet.dk med angivelse af ’Høring – vejledning om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov mv.’ i emnefeltet eller pr. post til Finanstilsynet, Strandgade 29, 1401 København K, Att.: Cathrine Olsen. 

Vejledningerne forventes offentliggjort ultimo december 2023.

Kontaktperson: Cathrine Olsen
Direkte tlf.nr.: 61 82 88 20

Finanstilsynet offentliggør eventuelle høringssvar her på Høringsportalen. 

Vejledning
Finanstilsynet
Erhverv
07-11-2023
07-01-2024
22-12-2023
2022/2023
Cathrine Olsen
caol@ftnet.dk
29-09-2023

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Høringsliste 95,021 kB
Høringsbrev 116,996 kB
Udkast til gearingsvejledning 130,911 kB
Udkast til solvensbehovsvejledning 1,040 MB
Høringssvar 384,464 kB