I forbindelse med planprocessen for Plan for Program Energiø Bornholm, er der nu udarbejdet et planudkast for Program Energiø Bornholm med tilhørende Miljørapport.
Miljøvurderingen er udarbejdet i forlængelse af Energistyrelsens indkaldelse af ideer og forslag til afgrænsning af miljøvurderingen, som var i offentlig høring i efteråret 2021 samt i foråret 2022.
Miljøvurdering skal sikre, at der på et overordnet niveau tages stilling til de sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger, der kan forekomme ved realiseringen af Plan for Program Energiø Bornholm. Miljørapporten inkluderer både de sandsynlige væsentlige påvirkninger af miljøet på havet og på land.
Plan for Program Energiø Bornholm fastlægger rammerne for de senere anlæg og arealanvendelse omfattet af planen. I forbindelse med de konkrete projekter på hhv. land og hav, skal der gennemføres en miljøkonsekvensvurdering (VVM) med inddragelse af offentligheden.
Miljørapporten indeholder en beskrivelse af planens indhold og hovedformål, en beskrivelse af den nuværende miljøstatus og sandsynlige påvirkninger af de miljøemner, udvalgt i den indledende afgrænsningsfase.
Høringssvar skal sendes elektronisk til Energistyrelsen på mailadresse hoeringenergioe@ens.dk senest fredag d. 1. december 2023.
Med Klimaaftalen af den 22. juni 2020 blev det besluttet, at Danmark skal realisere to energiøer – én i Nordsøen og én på Bornholm. Energiøerne er en vigtig del af udbygningen af havvind i Nordsøen og Østersøen. Udbygningen skal bidrage væsentligt til den grønne omstilling i både Danmark og i resten af Europa. Klimaaftale for energi og industri mv. 2020Med
I en tillægsaftale om Energiø Bornholm 2022, blev det besluttet at udvide havvindskapaciteten til mindst 3 GW, og at havvindmøllerne må placeres mindst 15 km syd og sydvest for Bornholms kyst. I maj 2023 er det yderligere besluttet, at der er mulighed for op til 800 MW overplanting. Havvindmølleparker til Plan for Program Energiø Bornholm forventes at skulle stå færdige inden udgangen af 2030.
I den samme periode bliver der foretaget en høring af interesserede nabostater (Sverige, Polen og Tyskland) over planens sandsynlige grænseoverskridende miljøpåvirkninger (ESPOO-høring) i henhold til ESPOO-konventionen.
Energistyrelsen gør opmærksom på, at høringsfristen forlænges til den 1. december 2023, da der fejlagtigt er blevet uploadet gamle versioner af ”Miljørapport, Delrapport 3: Land” og ”Miljørapport: Natura 2000-rapport”. Der er desuden foretaget en mindre rettelse i Miljørapport, Delrapport 2: Hav. (opdateret d. 6. oktober 2023).