Høring

Høring

Lovforslag om ændring af miljøskadeloven, lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love

Lov om ændring af miljøskadeloven, lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love (Præcisering af kredsen af personer, der kan anmode myndighederne om at træffe foranstaltninger m.v. efter miljøskadereglerne og klage over afgørelser herom)
Lovforslaget implementerer miljøansvarsdirektivets definition af, hvilken persongruppe, der kan anmode den kompetente myndighed om at træffe foranstaltninger m.v. vedrørende miljøskader eller overhængende fare for miljøskader og klage over myndighedernes afgørelse herom.

Miljøansvarsdirektivets artikel 12, stk. 1, litra a-c, tillægger tre persongrupper rettigheder til at anmode de relevante myndigheder om at træffe foranstaltninger efter direktivet. Den ene af disse persongrupperer fysiske eller juridiske personer ”som berøres eller kan forventes at blive berørt af en miljøskade”, jf. miljøansvarsdirektivets artikel 12, stk. 1, litra a. Det følger af miljøansvarsdirektivets artikel 13, at personkredsen nævnt i artikel 12, stk. 1, tillige er klageberettigede i forhold til at prøve lovligheden af den kompetente myndigheds afgørelser, handlinger og undladelser.

Persongruppen er implementeret i dansk ret ved begrebet ”enhver, med væsentlig, individuel interesse i sagen”. Det er EU-Kommissionens vurdering, at det ikke er tilstrækkeligt klart for en almindelig borger på grundlag af de danske retsforskrifter alene, at det juridiske begreb ”individuel, væsentlig interesse” i sagen eller sagens udfald dækker den situation, der sigtes til med udtrykket ”kan forventes at blive berørt” i direktivets artikel 12, stk. 1, litra a.

Med lovforslaget foreslås det på baggrund heraf, at persongruppen i miljøansvarsdirektivets artikel 12, stk. 1, litra a, gengives ordret i miljøskadeloven og sektorlovene, således, at det udtrykkeligt fremgår, at juridiske og fysiske personer ”som berøres eller kan forventes at blive berørt af en miljøskade” har ret til at anmode om foranstaltninger m.v. og til at klage over myndighedernes afgørelser herom.
Lovforslag
Miljøministeriet
Miljø
09-10-2023
01-07-2024
01-07-2024
2023/2024
Fie Mørup
fimoe@mim.dk
11-09-2023

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Udkast til lovforslag 102,939 kB
Høringsliste 53,580 kB
Høringsbrev 52,199 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 122,818 kB
Høringssvar
Høringssvar 261,016 kB