Høring

Høring

Supplerende høring over udkast til lovforslag om ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald

Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven (Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald)
Energistyrelsen sendte fra den 14. februar til den 14. marts 2023 udkast til forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven (Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald) i høring.  
På baggrund af høringen har der været behov for justeringer til lovforslaget, hvilket har givet anledning til en supplerende høring.
Formålet med den supplerende høring for lovforslaget er, at justere i en række elementer i lovforslaget, herunder: 
1. Selskabsgørelse: Der indføres dispensation for tidspunkt for selskabsgørelse, under helt særlige betingelser, hvor der kan være risiko for, at et eksisterende anlæg ikke kan indskydes i et A/S eller ApS, fordi anlæggets forpligtelser vurderes at overstige aktiverne. 

2. Ophævelse af myndighedsbestemmelsen for godkendelse af ny forbrændingskapacitet rykkes til 1. juli 2025 frem for 1. juli 2023. 

3. Tvungen debitorskifte: Der gives mulighed for tvungen debitorskifte for lån. Tvungen debitorskifte vil ikke gælde for affaldsforbrændingsanlæggenes eksisterende kontrakter. 

4. Forsyningstilsynets tilsynsopgaver: Forsyningstilsynet får mulighed for at pålægge sanktion i de tilfælde, hvor kommunen har undladt at benytte de konkurrencefremmende tiltag, og hvor kommunen har indgået kontakt med eget anlæg. 

5. Krav om genudbud: Der stilles krav til, at kommunalbestyrelser, der før lovens ikrafttrædelse har udbudt og indgået kontrakt om opgaven med behandling af forbrændingsegnet affald med et affaldsforbrændingsanlæg, som kommunen ejer eller er medejer af, skal genudbyde kontrakter inden 1. juli 2028.

Lovforslag
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
11-04-2023
11-06-2023
01-07-2023
2022/2023
Caroline Kronberg
clkj@ens.dk
30-03-2023