Finanstilsynet har i dag sendt udkast til ny hovedbekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser i høring. Hele udkastet kan downloades nedenstående.
Formålet med den nye hovedbekendtgørelse er at:
- Sammenskrive den gældende hovedbekendtgørelse med de tre gældende ændringsbekendtgørelser
- Opdatere sprogbruget i bekendtgørelsen
- Implementere en række bestemmelser givet af EU-lovgivning og national lovgivning mv.:
- Mangfoldighedsbestemmelser
- Måltal (det underrepræsenterede køn)
- Lønoplysninger
- Indkomstskatteoplysninger
- Overførsel af bestemmelser fra lov om finansiel virksomhed
- Livsforsikringsselskabers regnskabsmæssige håndtering af regnskabsposten ”fortjenstmargen” jf. § 18
Sammenskrivning
Bekendtgørelsen sammenskriver:
Bekendtgørelse nr. 937 af 27. juli 2015 •
Bekendtgørelse nr. 688 af 1. juni 2016 •
Bekendtgørelse nr. 1442 af 3. december 2018 •
Bekendtgørelse nr. 1592 af 9. november 2020 •
Sprogbruget
Der er i bekendtgørelsen søgt anvendt et mere moderne sprogbrug hvor retssubjektet trækkes frem først i hver bestemmelse. Denne modernisering er ikke tiltænkt nogen ændring af forståelsen af de enkelte bestemmelser.
Nye bestemmelser
Finanstilsynet har tilstræbt, at formuleringerne af de nye bestemmelser svarer til de tilsvarende bestemmelser i bekendtgørelsen om finansielle rapporter for danske UCITS, i bekendtgørelsen om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. samt i årsregnskabsloven. Bestemmelserne er tilpasset den finansielle lovgivning, som på en række punkter adskiller sig fra den selskabsretlige regulering.
Mangfoldighedsbestemmelser
Årsregnskabsdirektivet DIR 2013/34 stiller i artikel 20, nr. 1 g) en række krav til oplysninger om mangfoldighed i selskabet. Finanstilsynet har valgt at styrke implementeringen af bestemmelsen ved i den gældende § 131 (ny § 141) at indsætte et stk. 1, nr. 8, som præciserer disse oplysningskrav. Der tilrettes tilsvarende i stk. 2, og indsættes stk. 5 om størrelseskrav og stk. 6 om konsekvensen af en manglende mangfoldighedspolitik.
Måltal
Lov om ændring af selskabsloven, årsregnskabsloven og forskellige andre love (lov nr. 568 af 10. maj 2022) indfører skærpede regler om måltal for det underrepræsenterede køn. Finanstilsynet har indarbejdet disse regler i den gældende § 132 a (ny § 143) i en form, der ligger tæt op ad den tilsvarende bestemmelse i årsregnskabslovens § 99 b.
Lønoplysninger
Kravene om oplysninger om lønpolitik og aflønning jf. § 77 i, i lov om finansiel virksomhed foreslås implementeret ved en ændring i bekendtgørelsens § 116 (ny § 124). Med implementeringen sikres, at oplysninger om enkeltpersoners individuelle løn ikke er offentligt tilgængelige via årsrapporten ”for evigt”.
Indkomstskatteoplysninger
Direktiv 2021/2101 stiller omfattende krav til visse store selskabers rapportering af indkomstskatteoplysninger fra 2025. Finanstilsynet har valgt at implementere disse krav ved indsættelse af et kapitel 9 (§§ 161-169) i bekendtgørelsen i en form, der ligger tæt op ad tilsvarende bestemmelser i årsregnskabslovens kapitel 18 a, der er sendt i høring 13. februar 2023.
Overførsel af bestemmelser fra lov om finansiel virksomhed
Det foreslås, at tre bestemmelser overføres fra lov om finansiel virksomhed til bekendtgørelsen med virkning fra 1. januar 2024. Det drejer sig om lovens § 189 som implementeres i bekendtgørelsen § 41, lovens § 191 som implementeres i bekendtgørelsen § 3 og lovens § 192 som implementeres i bekendtgørelsen § 44, stk. 9. Overførslen er ikke tiltænkt at betyde en ændring i forståelsen og retsvirkningen.
Bekendtgørelsens § 18 om livsforsikringsselskabers fortjenstmargen
Med ændringen af § 18 lægges op til en obligatorisk opsplitning af indtjeningen på de enkelte klasser i livsforsikring (hhv. klasse I. Garantirente og klasse III. Markedsrente) med henblik på at sikre større gennemsigtighed om livsforsikringsselskabernes forventede indtjening på forsikringsklasser, idet eksempelvis forventet fremtidig fortjeneste vedrørende livsforsikringer tilknyttet investeringsfonde (klasse III) ikke kan benyttes til at dække hensættelser til komplementære forsikringer (klasse I). Dermed bliver bestemmelsen bedre i overensstemmelse med regnskabsdirektivet (DIR 91/674/EØF).
Udkastet til den nye hovedbekendtgørelse er desuden sendt i høring hos en række organisationer.
Finanstilsynet skal anmode om eventuelle bemærkninger til den nye hovedbekendtgørelse senest den 17. marts 2023.
Bemærkninger kan sendes pr. e-mail på htho@ftnet.dk eller pr. post til Finanstilsynet, Strandgade 29, 1401 København K, Att.: Hans Thorsøe.
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser jf. § 171:
Den nye hovedbekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser, forventes at have følgende ikrafttrædelses- og virkningsbestemmelser:
Direktivet om indkomstskatteoplysninger skal være implementeret i national regulering senest 22. juni 2023, hvilket gennemføres med § 171, stk. 2. Bestemmelserne finder anvendelse for regnskabsperioder, der begynder den 1. januar 2025, hvilket gennemføres med § 171, stk. 7.
Bestemmelsen i § 18 om livsforsikringsselskabers fortjenstmargen foreslås at have virkning for regnskabsperioder, der begynder den 1. januar 2023 jf. § 171, stk. 6.
Overførelsen af bestemmelser fra lov om finansiel virksomhed til bekendtgørelsen foreslås at træde i kraft den 1. januar 2024 jf. § 171, stk. 4.
De øvrige bestemmelser træder i kraft den 1. juli 2023 jf. § 171, stk. 3. Bestemmelserne finder anvendelse for regnskabsperioder, der begynder den 1. januar 2024 jf. § 171, stk. 5.
Kontaktperson: Hans Thorsøe
Direkte tlf.nr.: +45 24 34 18 19
Eventuelle høringssvar offentliggør Finanstilsynet her på Høringsportalen.