Høring

Høring

Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om socialtilsyn og bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om socialtilsyn og bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Ændringerne i bekendtgørelse om socialtilsyn vedrører følgende:

• Som følge af vedtagelse af lov nr. 2620 af 28. december 2021 (styrkelse af socialtilsynet) og tilhørende bekendtgørelsesændringer, er sociale tilbud forpligtet til at indberette en række nye økonomiske nøgletal. Tre af nøgletallene angår anvendelsen af tilbuddets overskud og fremgår af bekendtgørelse om socialtilsyn § 14, stk. 1, nr. 1, litra d-f. Ministeriet er blevet opmærksom på, at nøgletallene ikke reelt vil tilvejebringe de oplysninger, som politisk blev efterspurgt ifm. indgåelsen af Aftale om styrkelse af socialtilsynet og styrkelse af det økonomiske tilsyn med sociale tilbud fra april 2021, da nøgletallene ikke vil vise, hvis der udbetales udbytte trods underskud i tilbuddet, eller hvis der udbetales udbytte, der overstiger overskuddet. For at kunne imødekomme det efterspurgte foreslås formuleringen af de tre nøgletal ændret i bekendtgørelsen, således at de i stedet vil omfatte udbetalt udbytte, overførsler til andre enheder og hensættelser til senere brug uden sammenhæng til årets overskud. Det bemærkes, at ændringen ikke vurderes at medføre yderligere byrder for tilbuddene, idet indberetningen fortsat skal ske på tilbudsniveau. Da oplysningen skal angives på tilbudsniveau og ikke på virksomhedsniveau, vil der blive angivet en vejledningstekst på Tilbudsportalen mhp. at tydeliggøre beregningsforudsætningerne for dette. 

• Der er foretaget en præcisering af det økonomiske nøgletal i bekendtgørelse om socialtilsyn § 14, stk. 1, nr. 1, litra m, således at det tydeliggøres, at der er tale om omkostninger til ikke-fastansat borgerrelateret personale.

• I medfør af Aftale om Børnene Først af 21. maj 2021 foreslås det at indføre en ny indikator i socialtilsynets kvalitetsmodel for hhv. sociale tilbud og plejefamilier, således at det sikres, at anbringelsesstedernes indsats i relation til stimulerende læringsmiljøer indgår i socialtilsynets kvalitetsvurdering. I vedlagte udkast til ændring af bekendtgørelse om socialtilsyn indgår en ny indikator 1.e (bilag 1) og 1.c (bilag 2). 

Ændringerne i bekendtgørelse om Tilbudsportalen vedrører følgende:

• Som følge af Aftale om styrkelse af socialtilsynet og styrkelse af det økonomiske tilsyn med sociale tilbud fra april 2021, hvormed tilbuddene skal indberette en række nye økonomske nøgletal til Tilbudsportalen, er bilag 1 i bekendtgørelse om Tilbudsportalen ændret og opdateret med de nye nøgletal, jf. også ændringerne i bekendtgørelse om socialtilsyn ovenfor. Derudover er der foretaget konsekvensrettelser, som følge heraf.

Bekendtgørelser
Social og omsorg
04-11-2022
04-01-2023
01-01-2023
2022/2023
03-10-2022