Høring

Høring

Energistyrelsen indkalder ideer og forslag til miljøvurderingen af Plan for Program Energiø Nordsøen

1. offentlighedsfase for miljøvurdering af Plan for Program Energiø Nordsøen
Energistyrelsen inviterer borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den kommende Energiø i Nordsøen til at indsende deres ideer og forslag til, hvad der skal indgå i miljøvurderingen af planen. 

Til idéfasen for miljøvurderingen af Plan for Program Energiø Nordsøen gennemføres nu en 5 ugers idéhøring i perioden 22. august - 26. september 2022, hvor alle interessenter har mulighed for at komme med spørgsmål og kommentarer til høringsmaterialet, samt forslag og idéer til emner, som skal indgå i det videre arbejde.

Efter høringen vil Energistyrelsen på baggrund af blandt andet høringssvarene beslutte, hvilke emner og miljøpåvirkninger, der skal belyses i miljøvurderingen. 

Miljøvurderingen skal sikre, at der på det strategiske niveau tages stilling til de potentielle miljøpåvirkninger på havet og på land ved at realisere anlæg omfattet af planen, herunder en energiø og havvindmølleparker.

Med Klimaaftalen for energi og klima mv. af 22. juni 2020, og senere tillægsaftaler blev det besluttet, at Danmark skal realisere verdens første energiøer – hhv. én i Nordsøen og én på Bornholm. Energiøen i Nordsøen skal udbygges i faser i takt med, at elforbruget stiger, og energiøen tilsluttes handelsforbindelser til andre lande. Det er besluttet, at Energiø Nordsøen skal realiseres i 2033 med minimum 3 GW havvind (første fase) og hurtigst muligt derefter etablere samlet minimum 10 GW havvind (første og anden fase) tilknyttet Energiø Nordsøen med 2040 som sigtepunkt under iagttagelse af de nødvendige udlandsforbindelser. Der er i aftalekredsen en forståelse om, at Energiø Nordsøen skal realiseres som en fleksibel ø.

I relation til miljøvurdering af Energiø Nordsøen antages det, at den skal inkludere etablering i to faser: 
  • Første fase med en etablering af havvind på minimum 3 GW havvind, men med mulighed for op til 12 GW havvind, inden for det samme areal, hvis effekten pr. km2 øges
  • Anden fase med en samlet etablering af havvind (første og anden fase) på minimum 10 GW, men med mulighed for en samlet etablering på op til 40 GW (første og anden fase) inden for det samme areal, hvis effekten pr. km2 øges
  • Energiø Nordsøen vil derved omfatte minimum 3 GW havvind i 2033 og en samlet etablering af havvind på minimum 10 GW med 2040 som sigtepunkt med mulighed for en samlet etablering på op til 40 GW havvind, hvis effekten pr. km2 øges.
Der miljøvurderes bredere end de politiske aftaler, for at sikre fleksibilitet i opførslen af et af de største byggeprojekter i nyere tid. I både første og anden fase skal der være mulighed for Power-to-X-anlæg (PtX) og anden innovation. 

Energiøerne skal sikre, at Danmark i de kommende år kan elektrificere flere dele af samfundet og bidrage til, at alle danske husstandes og virksomheders strømforbrug er dækket af grøn strøm. Energien fra energiøerne kan desuden eksporteres til vores nabolande og dermed bidrage til den grønne omstilling i Europa. Det skal være muligt at tilkoble teknologier, der kan lagre eller omdanne strøm fra vedvarende energi fra havvindmøllerne til for eksempel grønne brændstoffer gennem PtX.

Miljøvurdering
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
26-09-2022
26-11-2022
2022/2023
Katja Scharmann
ksc@ens.dk
22-08-2022

Dokumenter