Høring

Høring

Energistyrelsen indkalder til supplerende høring for afgrænsning af planen for Program Energiø Bornholm - overplanting

Supplerende høring for afgrænsning af miljøvurderingen af Planen for Program Energiø Bornholm - overplanting

Energistyrelsen giver borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den supplerende høring vedrørende overplanting for den kommende Energiø Bornholm, alle interessenter mulighed for at komme med spørgsmål og kommentarer til høringsmaterialet. 

Høringsfasen for tillægget til afgrænsningen af miljøvurderingen af planen for Energiø Bornholm gennemføres som en 4 ugers høring i perioden 11. april til 9. maj 2022. Spørgsmål og kommentarer til høringsmaterialet, vil indgå i det videre arbejde.

Efter høringen vil Energistyrelsen på baggrund af høringssvarene beslutte, om der er emner, der skal belyses i miljørapporten, som følge af overplanting ud over de emner, der allerede er inddraget som følge af den 1. idéhøring, der forløb i 8. november til 13. december 2021. 

Miljøvurderingen af planen skal sikre, at der på planniveau tages stilling til de potentielle miljøpåvirkninger ved at etablere en energiø på Bornholm og havvindmølleparker i det pågældende område, både hvad angår indvirkningerne på miljøet på havet og på land.

Med Energiaftale 2020 blev alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige enige om Klimaaftale for energi og industri mv. fra juni 2020 (herefter Klimaaftalen 2020). Heri er det besluttet, at der skal anlægges en energiø på Bornholm med 2 GW havvindmøller. Grundlaget for plan for Energiø Bornholm er efterfølgende udvidet til at omfatte et udvidede forundersøgelsesområde. Det er dog ikke politisk besluttet, om der vil skulle etableres mere end 2 GW havvind, eller om der skal etableres havvindmøller i den udvidede del af området ved Energiø Bornholm indtil 15 km fra kysten. Etablering af havvindmøller tættere på kysten end 20 km vil kræve en ny politisk beslutning herom.

Det er forventningen, at Energiø Bornholm skal bestå af et havbaseret anlæg i Østersøen (havvindmøller med internt kabelnet, evt. offshore transformerstationer, eksportkabelforbindelse fra havvindmølleparkerne til Bornholm, søkabler fra Bornholm til Sjælland samt interconnector  søkabler fra Bornholm til udlandet), et landbaseret anlæg på Bornholm (nedgravede landkabler, eventuel koblingsstation  samt en højspændingsstation inkl. omformeranlæg HVAC/HVDC) og et landbaseret anlæg på Sjælland (nedgravede landkabler, højspændingsstation inkl. omformeranlæg HVDC/HVAC og evt. netforstærkninger).

Miljøvurdering
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
09-05-2022
09-07-2022
2021/2022
Susannah Keller Finn
shkf@ens.dk
11-04-2022