Høring

Høring

Den Nationale Rekommandationsliste – baggrundsnotat for hormonbehandling i klimakterie og menopause

Den Nationale Rekommandationsliste – baggrundsnotat for hormonbehandling i klimakterie og menopause
IRF i Sundhedsstyrelsen sender hermed udkast til baggrundsnotatet for hormonbehandling i klimakterie og menopause til Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i høring. 

Om baggrundsnotatet for hormonbehandling i klimakterie og menopause
NRL for hormonbehandling i klimakterie og menopause giver anbefalinger i forhold til valg af lægemiddel inden for de enkelte lægemiddelgrupper.

Baggrundsnotatet omfatter følgende lægemiddelgrupper:
  • Lokal hormonbehandling ved urogenitale gener: Lokalbehandling omfatter præparater med østrogen/ østrogenanaloger eller dehydroepiandrosteron.
  • Systemisk/lokal hormonbehandling mod klimakterielle blødningsforstyrrelser: Dette omfatter gestagenpræparater, der findes som tabletbehandling (medroxyprogesteronacetat eller dienogest) og intrauterint indlæg (spiral). 
  • Systemisk hormonbehandling mod vasomotoriske og andre klimakterielle gener: Dette omfatter præparater med kombineret østrogen og gestagen, samt østrogenpræpara-ter: Kombination af østrogen/gestagen findes som tabletbehandling i mono-, bi-, tri- og tetrafasiske regimer, samt som depotplaster. Herudover findes tibolon (et kunstigt steroid med kombineret østrogen, gestagen og androgen virkning) og præparater med konjugeret østrogen i kombination med bazedoxifen.
Om NRL
NRL støtter alment praktiserende læger i valget mellem tilgængelige lægemidler inden for en defineret lægemiddelgruppe og til en udvalgt patientgruppe. NRL omfatter kun sygdomme og lægemidler, hvor iværksættelse samt opfølgning af farmakologisk behandling forventes at kunne foregå i almen praksis. NRL er ikke en behandlingsvejledning men beslutnings-støtte til valg eller fravalg af et lægemiddel inden for en given lægemiddelgruppe til en konkret patientgruppe. Lægemidlers pris eller deres tilskudsstatus indgår ikke i vurderingen.

Om høringen
Udkastet til baggrundsnotatet er sendt i bred offentlig høring via Høringsportalen (www.hoeringsportalen.dk). Udkastet til baggrundsnotatet er sendt i høring hos organisationer, myndigheder mv. anført på høringslisten. 

Sundhedsstyrelsen skal bede om bemærkninger og kommentarer til udkastet fremsendt elektronisk til IRF i Sundhedsstyrelsen på irf@sst.dk senest den 2. juli 2021 kl. 12.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til specialkonsulent Simon Tarp på mail: sita@sst.dk eller tlf. 93 59 01 60. 

Med venlig hilsen 

Britta Tendal Jeppesen
Enhedschef
Enhed for Evidensbaseret Medicin
Sundhedsstyrelsen

Andet materiale
Sundhedsstyrelsen
Sundhed
02-07-2021
02-09-2021
02-09-2021
2020/2021
Simon Tarp
sita@sst.dk
07-06-2021