Høring

Høring

Høring over bekendtgørelse om adgang til erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om adgang til erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen sender hermed udkast til ny bekendtgørelse om adgang til erhvervsakademiuddannelser og professionsbachelor i høring. 
Udkast til nyt bilag 1 vil blive sendt ud i en separat høring.
Bemærkninger til ændrede bestemmelser:
Ny § 2: Er en processuel bestemmelse, som har til formål at regulere optagelsen for ansøgere, som ikke tidligere har været indskrevet på en videregående uddannelse omfattet af Den Koordinerede Tilmelding, men som har gennemført uddannelseselementer fra en videregående uddannelse, som medfører, at ansøgeren skal indskrives på et senere trin af den ansøgte uddannelse. I så tilfælde kan ansøgeren kun tilbydes en studieplads, hvis betingelserne for indskrivning, jf. § 29, stk. 3, er opfyldt. Dvs. at der skal være en ledig plads på den ansøgte uddannelse.
§ 3: er det i et nyt stk. 2, præciseret, at ansøgere med en gennemført/næsten gennemført kandidatuddannelse ikke kan ansøge om standby plads.
§ 5, stk. 5 og § 6, stk. 3: Er nye bestemmelser, som træder i stedet for § 8, som er ophævet.
§§ 6 og 26 vedr. specifikke faglige adgangskrav og sprogkrav er det yderligere præciseret, at der er tale om kumulerede krav. Dvs. at en sprogtest ikke kan opfylde et specifikt adgangskrav, jf. præciseringen i § 5, stk. 2. Omvendt kan et kompetencebevis ikke opfylde sprogkravet, jf. § 26, da ansøgeren skal dokumentere enten mindst 3,0 eller en mindste score fra en engelsk test. Styrelsen bemærker,
at ansøgere, der har gennemført en gymnasial eksamen med engelsk på B-niveau eller har taget enkeltfag i engelsk på B-niveau, og som har opnået mindst 3,0 (uden oprunding) opfylder både det specifikke adgangskrav og sprogkravet.
Den nuværende § 8 vedrørende optagelse på andet grundlag, er ophævet; men i §§ 5 og 6 (se ovenfor), er der indføjet nye stykker, som finder anvendelse, når en ansøger vil søge om optagelse, men ikke opfylder de fastsatte generelle og/eller specifikke adgangskrav. Det fremgår af de nye bestemmelser, at institutionen vurderer ansøgninger konkret på baggrund af ”den på anden vis dokumenterede
uddannelsesaktivitet.” Bestemmelsen er dermed præciseret i forhold til gældende praksis, hvorefter det alene er dokumenterede alternative uddannelsesaktiviteter, som kan danne grundlag for optagelse.
§ 9: Vedrørende betinget optagelse er tilføjet et nyt stk. 3, som følge af Børne- og Undervisningsministeriets regler om genberegning.
§ 14: Vedrørende optagelse gennem kvote 1, er tilføjet et nyt stk. 3, vedrørende genberegning.
§ 16, stk. 2, præcisering af gældende ret.
§ 19: Vedrørende optagelse på ledige studiepladser og ledige standby plader. Bestemmelsen er omskrevet og præciseret.
§ 26: Bestemmelsen er præciseret, så det fremgår, at bestemmelsen alene gælder for engelsksprogede udbud af en uddannelsen.
Uddannelser, som anvender meget undervisningsmateriale på engelsk, skal derfor overveje, om uddannelsen skal have tilføjet et specifikt adgangskrav i engelsk og eventuel kombineret med et bestemt karakterkrav, jf. § 3, stk. 2.
§ 33: Er der indføjet en tilføjelse til nr. 7, så det præciseres, at accept af tilbud om en studieplads på en anden uddannelse/institution ligeledes betragtes som, at den studerende har meldt sig ud af den første uddannelse.
Bekendtgørelser
Styrelsen for Forskning og Uddannelse
Uddannelse og undervisning
23-12-2020
23-02-2021
01-02-2021
Bemærkninger sendes til: UFM FP UFS-DJOS-JUR - Høringssvar UFS-hoering@ufm.dk med angivelse af sagsnr. 20/50558.
2020/2021
26-11-2020

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Høringsbrev 223,249 kB
Udkast til bekendtgørelse 817,105 kB
Høringsliste 241,419 kB