Høring

Høring

Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Bopælspligt i nyetablerede boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger)

Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Bopælspligt i nyetablerede boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger)
Lovforslaget vil ændre reglerne om benyttelse af boliger med henblik på at udvide reglernes anvendelsesområde. I stedet for tidspunktet, hvor boligen for første gang benyttes til helårsbeboelse, dvs. ejeren/lejeren flytter ind, vil reglens anvendelse blive udvidet med henblik på at omfatte boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, fra det tidspunktet, hvor kommunalbestyrelsens tilladelse til at tage boligen i brug foreligger.
Ejeren vil have seks uger til at flytte ind i boligen eller leje den ud, hvilket svarer til de gældende regler om bopælspligt. Efter fristens udløb vil ejeren have pligt til at anmelde den ledige bolig til kommunen. Kommunens reaktionsmulighed vil herefter svare til det, der i dag gælder for boliger, som allerede er omfattet af bopælspligten.
Det foreslås, at der indsættes en bestemmelse om, at reglerne ikke gælder for nyetablerede boliger, der reelt er sat til salg. Dette vil svare til de regler, der i dag gælder for ejere og andelshavere, som er fraflyttet deres boliger, og som uanset forsøg derpå ikke har kunnet afhænde den.
Forslaget vil gælde for nyetablerede boliger i de kommuner, som er omfattet af boligreguleringsloven. Det skal ses i sammenhæng med planlovens regler, som overlader det til den enkelte kommune at beslutte, hvilke lokalplaner skal fastlægge boliger til helårsboliger. Forslaget vil således forudsætte, at kommunen i en lokalplan fastsætter, at boliger skal anvendes til helårsbeboelse. Det vil gælde for nye lokalplaner, som bliver vedtaget og offentlig bekendtgjort efter, at loven er trådt i kraft.
Lovforslag
Ejendomme og byggeri
18-08-2020
18-10-2020
01-01-2021
2019/2020
03-07-2020