Sundhedsstyrelsen sender i dag en udvidet national klinisk retningslinje om udredning og behandling af ADHD hos børn og unge i offentlig høring
ADHD er en lidelse, der er kendetegnet ved gennemgribende opmærksomhedsvanskeligheder, hyperaktivitet og impulsivitet. Lidelsen påvirker både udvikling og trivsel i de unge år og kan potentielt have konsekvenser ind i voksenlivet.
Beslutningen om at lave en udvidelse af den eksisterende retningslinje er baseret på et ønske fra faglige organisationer om af få afdækket effekterne af yderligere typer af behandling, heriblandt: guanfacin, farmakologisk behandling af ADHD hos unge med misbrug, melatonin til søvnforstyrrelser, sanseintegrationsterapi samt brug af kæde/kugledyne.
Retningslinjen åbner også op for at udvide det traditionelle fokus på kernesymptomer som afgørende kriterier for effektiv behandling, til også at rumme et bredere syn med vægt på barnets/den unges funktionsniveau og livskvalitet.
Retningslinjen kommer med anbefalinger for farmakologiske og non-farmakologisk behandling af ADHD hos børn og unge. I tillæg til den opdateret retningslinje fra 2018 omhandler retningslinjen nu også anbefalinger vedrørende brug af guanfacin, melatonin, kognitiv adfærdsterapi, sanseintegrationsintervention, brug af kæde/kugledyne samt farmakologisk behandling af ADHD hos unge med misbrug. Det er disse anbefalinger som nu sendes i offentlig høring. Øvrige anbefalinger er stadig gyldige og er ikke en del af denne høring.
Retningslinjen er i høring frem til fredag den 15. maj 2020