Høring

Høring

Høring af udkast til lovforslag om forbud mod gratis udlevering af bæreposer og forbud mod udlevering af tynde plastikbæreposer.

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om afgift af visse emballager, poser, engangsservice og pvc-folier

Med lovforslaget foreslås forbud mod gratis udlevering af bæreposer, uanset materiale og størrelse samt forbud mod udlevering af tynde plastikbæreposer, de såkaldte knitreposer. Endvidere indeholder lovforslaget hjemmel til fastsættelse af minimumspris for bæreposer m.v.

Forbuddet mod udlevering af gratis bæreposer vil gælde alle bæreposer uanset materiale, og derfor ikke kun plastikbæreposer. Dette skyldes, at bæreposer i andre materialer end plastik ikke nødvendigvis er et bedre miljømæssigt valg set i et livscyklusperspektiv. Forbuddet mod de tynde plastikbæreposer er begrundet i, at disse sjældent genbruges og derfor ønskes begrænset. Dog tillades brugen af helt tynde plastikbæreposer uden hank af hensyn til hygiejne og forebyggelse af madspild, dvs. at fisk, kød og frugt fortsat kan pakkes og udleveres i en tynd plastikpose. Derudover indeholder lovforslaget hjemmel til at indføre minimumspriser for bæreposer m.v. 

Lovforslaget er et skridt i retning mod etablering af cirkulær økonomi for bæreposer, hvor design og produktion af plastik og plastikprodukter fremmer muligheden for genbrug, reparation og genanvendelse, og hvor der udvikles og bruges mere bæredygtige materialer og produkter. Ved at bevare produkters og materialers værdi så længe som muligt produceres mindre affald og ressourceforbruget og affaldsmængderne reduceres.

Lovforslag
Miljø- og Fødevareministeriet
Miljø
26-09-2019
26-11-2019
01-07-2020
Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. juli 2020, med en overgangsperiode på 6 måneder, der giver producenter, importører, forhandlere m.v. passende tid til at efterleve kravene i lovforslaget.
2018/2019
28-08-2019

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Høringsbrev 59,367 kB
Høringsliste 35,470 kB
Udkast til lovforslag 811,177 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 164,821 kB
Høringssvar
Høringssvar 644,692 kB