Høring

Høring

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme

Formålet med ændringerne er at skærpe reglerne for anvendelse af styrthjelm. Styrelsen for Patientsikkerhed har i løbet af 2017 gennemgået en række lægeattester om fritagelse for anvendelse af styrthjelm. Gennemgangen har vist, at enten mangler der en begrundelse for fritagelsen i lægeattesterne, eller også er der tale om så mangelfulde begrundelser for fritagelsen, at det ikke har været muligt at afgøre, om fritagelsen reelt har været berettiget.

På den baggrund, og fordi der er markant større risiko for at blive dræbt eller alvorligt skadet i trafikken ved kørsel på motorcykel eller knallert sammenlignet med andre transportformer, fjernes muligheden for at blive fritaget for pligten til at anvende styrthjelm på grundlag af en lægeattest. Samtidigt udgår muligheden for at få dispensation fra pligten til at anvende styrthjelm på grund af særlige ikkelægelige forhold. Det betyder, at det fremover ikke vil være muligt at blive fritaget fra kravet om anvendelse af styrthjelm i færdselsloven.

Som følge af ændringerne er der indsat en overgangsbestemmelse i forhold til de lægeattester og dispensationer, der er udstedt inden bekendtgørelsens ikrafttræden. Det betyder, at attester om fritagelse for anvendelse af styrthjelm af lægelige grunde udstedt inden bekendtgørelsens ikrafttræden og dispensationer på baggrund af særlige ikkelægelige forhold er gyldige indtil den 1. juli 2019 eller indtil udløb af den i attesten eller dispensationen angivne gyldighedsperiode, hvis lægeattestens eller dispensationens gyldighed udløber inden den 1. juli 2019.

Bekendtgørelser
Trafik og transport
29-11-2018
29-01-2019
01-01-2019
2018/2019
01-11-2018

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 38,483 kB
Høringsbrev 76,413 kB
Høringsliste 71,629 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 127,764 kB
Høringssvar
Høringssvar 1,833 MB