Høring

Høring

Bekendtgørelse om vejning, klassificering og indberetning af markedspriser for slagtekroppe af svin, kvæg og får

Med denne bekendtgørelse fastsætter Landbrugsstyrelsen de nødvendige betingelser, der supplerer det kontrolsystem, der er gældende i hele EU for så vidt angår vejning, klassificering og indberetning af markedspriser for slagtekroppe af svin, kvæg og får. Bekendtgørelsen supplerer specifikt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 1308/2013, artikel 10 og bilag IV, Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/1182 og Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2017/1184. De to sidstnævnte træder i kraft 11. juli 2018, hvorfor der er behov for at opdatere bekendtgørelsen.

Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser for metoderne til klassificeringen af slagtekroppe. Disse metoder er delt op i svin, kvæg og får. For svin skal slagtekroppe af svin efter slagtning klassificeres, således at kroppens indhold af magert kød kan fastsættes. Denne fastsættelse kan foretages ved forskellige metoder, der varierer fra meget enkle, hvor man manuelt måler ved at stikke en sonde ind i slagtekroppen, til mere avancerede ultralydsapparater. For kvæg skal slagtekroppen manuelt (rettere visuelt) eller ved maskine klassificeres efter muskelfylde i skalaen EUROP, samt for fedme efter en 1-5 skala.

Kontrollen foretages af en særlig enhed, Klassificeringskontrollen. De udgifter, der er forbundet med Klassificeringskontrollens arbejde, finansieres af Svineafgifts- og Kvægafgiftsfonden. Klassificeringsudvalget for Svin, Kvæg og Får er ansvarlige for den danske administration af ordningen og ansætter Klassificeringskontrollens chefinspektør. Udvalget har repræsentanter for slagterier og for primærproducenter som medlemmer. Formanden udpeges af Landbrugsstyrelsen.

Bekendtgørelsen er primært en videreførelse af de hidtidige gældende regler, men der foretages enkelte væsentlige ændringer, hvor EU-forordningerne 2017/1182 og 2017/1184 åbner mulighed for dette efter forespørgsel fra interessenter. Dertil er der foretaget visse tekniske ændringer.


Væsentligste ændringer i forhold til nuværende bekendtgørelse

  • Klassificeringsudvalgets nedsættelsesperiode ændres fra 2 år til 3 år.
  • Der indsættes som nyt bilag 1 en fordelingsnøgle til udvælgelsen af de indstillede medlemmer i Klassificeringsudvalget.
  • Grænserne, for hvornår medlemslandene kan fritage slagterier for at klassificere i henhold til forordningsgrundlaget, hæves fra 50 stykker kvæg om ugen til 150 stykker kvæg om ugen, og fra 200 svin om ugen til 500 svin om ugen.
  • Det præciseres, at det er obligatorisk at klassificere kvæg med en alder på over otte måneder, og det er muligt at anvende såvel stempel som etiket på slagtekroppe med oplysninger om vejning og klassificering.
Bekendtgørelser
Erhverv
23-05-2018
23-07-2018
01-07-2018
2017/2018
01-05-2018

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Udkast til bekendtgørelse 71,889 kB
Høringsbrev 173,162 kB
Høringsliste 101,657 kB
EØK 105,039 kB