Høring

Høring

Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes varetagelse af kortlægning af ammoniakfølsom natur

Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes varetagelse af kortlægning af ammoniakfølsom natur


Udstedelsen af en ny bekendtgørelse sker for at regulere kommunernes varetagelse af den kortlægningsopgave, som følger af Fødevare- og landbrugspakken af 22. december 2015. I den er aftaleparterne (VKOLA) under overskriften ”Smidigere husdyrgodkendelser” blevet enige om, at kortlægning af ammoniakfølsom natur skal styrkes med henblik på at understøtte og fremme en hurtigere og mere målrettet sagsbehandling i kommunen i forbindelse med ansøgninger om miljøgodkendelser af husdyrbrug.

Sagsbehandlingen i kommunerne i forbindelse med miljøgodkendelser forudsætter for visse af de ammoniakfølsomme naturområder, de såkaldte kategori 3-arealer, jf. Bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug, viden om arealernes naturtilstand. Da der ikke eksisterer et generelt krav om, at disse arealer skal være naturtilstandskortlagt, findes der for nuværende kun sådanne data for en del af arealerne. Derfor vil en miljøgodkendelsessag ofte kræve at en kortlægning udføres ved besigtigelse af potentielt ammoniakfølsomme arealer, der berøres. Ved at gennemføre en målrettet kortlægning af ammoniakfølsomme arealers naturtilstand, vil der blive tilvejebragt data, som kan anvendes i sagsbehandlingen. Dette forventes at medføre en forkortelse af sagsbehandlingstiden for ansøgninger om miljøgodkendelse af sådanne husdyrbrug.

Kortlægningsprojektet løber frem til og med 2019 og omfatter de 76 kommuner, der har den relevante type arealer (se Bilag til bekendtgørelsen), hvoraf kortlægning i syv pilotkommuner er foretaget i 2017 af Miljøstyrelsen. Projektet vil med denne bekendtgørelse overgå til kommunerne, som får ansvaret for det kortlægningsarbejde, der skal udføres i 2018 og 2019 i de 69 øvrige kommuner. Der skal i alt kortlægges ca. 11.000 arealer, hvor fokus er lagt på kategori 3-arealer af typen hede, mose eller overdrev i nærheden af større husdyrbrug.

Kortlægningen skal ske ifølge retningslinjerne for udvidet registrering ved en revideret udgave af Teknisk anvisning til besigtigelse af naturarealer omfattet af Naturbeskyttelseslovens §3 mv. For at bidrage til tilvejebringelsen af et datagrundlag, som er mere målrettet og bedre understøtter en efterfølgende vurdering af et areals ammoniakfølsomhed, er de feltskemaer, som medfølger den tekniske anvisning, revideret således at kvælstoffølsomme arter er tilføjet og/eller markeret på plantelisterne. De indsamlede data offentliggøres på Danmarks Miljøportal.




Bekendtgørelser
Miljøstyrelsen
Miljø
19-03-2018
19-05-2018
01-05-2018
2017/2018
Sofie Grønbek Lydholm
sogly@mst.dk
19-02-2018

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes varetagelse af kortlægning af ammoniakfølsom natur 61,951 kB
Bilag 85,860 kB
Høringsliste 42,008 kB
Høringsbrev 47,683 kB
Høringsnotat
Høringsnotatet 227,587 kB
Høringssvar
Høringssvar LF 271,666 kB
Høringssvar KL 87,918 kB
Høringssvar BL 236,405 kB