Finanstilsynet sender hermed udkast til bekendtgørelse om kontributionsprincippet i høring. Hele udkastet kan downloades nedenfor.
Udkastet til bekendtgørelse om kontributionsprincippet skal erstatte bekendtgørelse nr. 1289 af 23. november 2015 om kontributionsprincippet.
Formålet med bekendtgørelsen er at fastsætte nærmere bestemmelser for reglerne om kontribution, jf. § 21, stk. 1 og 2, i lov om finansiel virksomhed. Reglerne er udformet for at sikre, at principper for overskudsfordeling mellem forsikringstagerne imellem samt mellem forsikringstagerne som gruppe og livsforsikringsselskabet er rimeligt fastsatte for hvert livsforsikringsselskab under tilsyn.
Ændringen i bekendtgørelsen præciserer reglerne for den indirekte opgørelse af det realiserede resultat i den gældende bekendtgørelse i § 2, stk. 2.
Endvidere præciseres definition i § 3, stk. 2, der omhandler ufordelte midler i kontributionsgrupper. Det præciseres, at ufordelte midler i en risiko- eller omkostningsgruppe både kan være kollektivt bonuspotentiale, men også fremover fortjenstmargen opstået i gruppens kollektive bonuspotentiale. Herved henhører mulighederne for at kunne beregne fortjenstmargen ikke længere kun rentegrupperne, men også til andre kontributionsgrupper.
Da fortjenstmargen i en rentegruppe både kan være opstået i individuelt og kollektivt bonuspotentiale, er sidste del af § 3, stk. 2, tilrettet med en formulering, der præciserer, at ufordelte midler i en rentegruppe for så vidt angår fortjenstmargen kun er den del af fortjenstmargen, der ikke er indeholdt i de retrospektive hensættelser i kontributionsgruppen.
I § 8, stk. 1, er tilrettet som konsekvens af rettelsen i § 3, stk. 2. Herefter skal et negativt realiseret resultat i gruppen dækkes af gruppens kollektive bonuspotentiale og kan derefter dækkes af gruppens fortjenstmargen. Tab herudover skal stadig dækkes af egenkapitalen og særlige bonushensættelser (type B).
Bekendtgørelsen træder i kraft 1. januar 2017 og finder første gang anvendelse på årsrapporter vedrørende regnskabsår, der begynder 1. januar 2016.
Udkastet er desuden sendt i høring hos en række organisationer.
Finanstilsynet skal anmode om eventuelle bemærkninger til Christina H. Schipper Bjaaland senest den 1. december 2016.
Bemærkninger kan sendes pr. e-mail på chb@ftnet.dk eller pr. post til Finanstilsynet, Århusgade 110, 2100 København Ø, Att.: Christina H. Schipper Bjaaland.
Kontaktperson: Christina H. Schipper Bjaaland
Direkte tlf.nr.: 33 55 82 67
Eventuelle høringssvar offentliggør Finanstilsynet her på Høringsportalen.
Finanstilsynet er en styrelse i Erhvervs- og Vækstministeriet. Finanstilsynets primære opgave er at føre tilsyn med den finansielle sektor. Desuden deltager Finanstilsynet inden for sit ansvarsområde i lovgivnings- og EU-arbejde om den finansielle sektor.