Høring

Høring

National klinisk retningslinje for urininkontinens hos kvinder

National klinisk retningslinje for urininkontinens hos kvinder
Urininkontinens er et almindeligt symptom som rammer kvinder i alle aldersgrupper og kan påvirke livskvaliteten betydeligt hos den enkelte patient. Det vurderes, at ca. 16 % af alle kvinder i alderen 40-60 år er urininkontinente, og at andelen stiger til ca. 50 % for kvinder over 75 år. Kun 25 % af disse kvinder henvender sig for at få behandling, og der er en variation i behandlingen på tværs af landet. På denne baggrund har Sundhedsstyrelsen nedsat en arbejdsgruppe, som har udfærdiget en national klinisk retningslinje, som kan vejlede den tværfaglige gruppe af sundhedsprofessionelle i forbindelse med behandling af kvinder med urininkontinens.
Den nationale kliniske retningslinje om urininkontinens hos kvinder er udarbejdet på baggrund af evidensen på området, samt arbejdsgruppens faglige erfaringer. Retningslinjen forholder sig til behandling af urininkontinens gennem superviseret bækkenbundstræning, brug af vaginalt hjælpemiddel, superviseret vægttabsprogram samt farmakologisk behandling. Herudover forholder retningslinjen sig til udredning og behandling af kvinder med påvirkede mentale funktioner, samt behandling af svært overvægtige kvinder. For svært overvægtige kvinder ses der både på behandling gennem et superviseret vægttabsprogram, samt muligheden for operation.
Retningslinjen skal medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.Retningslinjen kan ikke stå alene, men skal ses i sammenhæng med øvrige vejledninger, anbefalinger med videre på området.Retningslinjen er i høring frem til d. 29. november 2015.
Vejledning
Sundhedsstyrelsen
Sundhed
29-11-2015
29-01-2016
01-03-2016
2015/2016
Christina D. Helm
cdhe@sst.dk
09-11-2015