Høring: NKR om behandling af lændesmerter med nerverodspåvirkning
Sundhedsstyrelsen starter nu en høring over en ny national klinisk retningslinje om ikke-kirurgisk behandling af rodpåvirkning i lænden.
Lænderygsmerter med nerverodspåvirkning er en smertefuld tilstand, som oftest skyldes diskusprolaps eller slidgigt i lænden. Symptomerne begrænser aktivitetsudfoldelse, giver nedsat livskvalitet og medfører besøg hos sundhedsprofessionelle. Derudover kan det give sygefravær, funktionsnedsættelse og tab af produktivitet. Hvor mange, der lider af lænderygsmerter, eller hvad tilstanden koster samfundet, er der ikke sikre tal for, men det skønnes, at 1-10 % af alle danske patienter med lænderygsmerter også har symptomer på nerverodspåvirkning.
Stor variation i behandling
Patienter med lænderygsmerter med nerverodspåvirkning behandles af flere forskellige fagprofessionelle heriblandt både læger, kiropraktorer, fysioterapeuter m.fl. i både regionalt, kommunalt og privat regi. Patienter modtager en række tilbud i form af træning, manuel behandling, akupunktur m.m. Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er meget varieret, og til en vis grad tilfældigt, hvilke tilbud den enkelte patient modtager. Målet med den nationale kliniske retningslinje er derfor at højne og ensarte kvaliteten i den ikke-kirurgiske behandling af lænderygsmerter med nerverodspåvirkning til gavn for patienterne. Ud over kliniske anbefalinger peger retningslinjen på behovet for at styrke forskningen og dermed evidensgrundlaget for de ikke-kirurgiske behandlinger.
Retningslinjen er i høring frem til den 13. november 2015.