Folketinget vedtog den 27. maj 2014 lov nr. 552 af 2. juni 2014 om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmeldelser, meddelelser, anmodninger og erklæringer til offentlige myndigheder (Overgang til obligatorisk digital selvbetjening – 3. bølge).
Lovændringen medfører, at ansøgninger og meddelelser mv., som ikke indgives ved anvendelse af den digitale løsning, der stilles til rådighed, som udgangspunkt afvises af myndigheden.
Kravet om digital selvbetjening (3. bølge) indføres på det sociale ydelsesområde for ansøgning og meddelelser mv. om ydelser på Udbetaling Danmarks sagsområder samt ansøgning om lån til beboerindskud, som indgives til kommunerne.
Efter § 13, stk. 1 og 2, i lov om Udbetaling Danmark er ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold bemyndiget til på Udbetaling Danmarks sagsområde at fastsætte regler om, at kommunikation mellem Udbetaling Danmark og borgere skal ske i elektronisk form (digital kommunikation) og ministeren kan fastsætte regler om, at visse borgere helt eller delvist skal være undtaget fra kravet om digital kommunikation.
Med lov nr. 552 fastslås det, at det er kommunen, som fremover skal træffe afgørelse om, hvorvidt borgeren kan undtages fra krav om digital selvbetjening efter følgende lovgivning:
- Lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag
- Lov om en børne- og ungeydelse
- Lov om opkrævning af underholdsbidrag
- Lov om social pension
- Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.
- Lov om individuel boligstøtte
- Lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel (barselloven)
Kommunen skal således også træffe afgørelse om undtagelse fra krav om digital selvbetjening på Udbetaling Danmarks sagsområder.
Desuden indføres der med lov nr. 552 en særlig hjemmel i lov om Udbetaling Danmark og i lov om individuel boligstøtte til, at ministeren kan fastsætte regler om, at kommunalbestyrelsens afgørelser om digital selvbetjening skal gælde for fremtidige ansøgninger og meddelelser mv. indenfor samme eller et sammenhængende ydelsesområde.
Endelig indføres der hjemmel til at fastsætte, at kommunen skal give Udbetaling Danmark besked, hvis kommunen træffer en afgørelse om at undtage borgeren fra kravet om digital selvbetjening, hvis afgørelsen har betydning for andre ansøgninger og meddelelser mv. på sagsområder, der hører under Udbetaling Danmark.
Der er nu udarbejdet vedlagte udkast til ”Bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ansøgninger og meddelelser mv. om sociale ydelser mv.”, som fastslår hvilke ansøgninger og meddelelser mv., som er omfattet af kravet om digital selvbetjening vedrørende den nævnte lovgivning på det sociale ydelsesområde, og definerer hvilke områder, som anses som sammenhængende.
Det bemærkes, at ansøgning og meddelelser mv. om personligt tillæg og helbredstillæg efter lov om social pension og efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension mv. ikke er omfattet af 3. bølge om digital selvbetjening. Personligt tillæg og helbredstillæg forventes at blive omfattet af 4. bølge om digital selvbetjening pr. 1. december 2015, og vil i så fald blive omfattet af bekendtgørelsen.
Herudover er der udarbejdet et udkast til ”Orienteringsskrivelse om bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ydelser på det sociale område (bølge 3)”. Skrivelsen er en vejledning til kommunerne og Udbetaling Danmark, som bl.a. uddyber bekendtgørelsens bestemmelser.
Bekendtgørelsen skal træde i kraft den 1. december 2014 samtidig med lov nr. 552 af 2. juni 2014 (bølge 3).