Hermed følger forslag til bekendtgørelse om bade- og bådebroer
Forslaget er tillige tilgængeligt på Transport- og Energiministeriets hjemmeside www.trm.dk og på Høringsportalen.
Eventuelle bemærkninger bedes være Transport- og Energiministeriet i hænde senest 20. december 2006.
Baggrunden for forslaget er følgende:
Tilladelse til etablering af bade- og bådebroer gives i dag i henhold til vedlagte bekendtgørelse nr. 489 af 28. september 1981. Tilladelse gives af Kystdirektoratet eller af amterne afhængig af broens konstruktion, hvilken ejendom broen udgår fra, og hvem der kan benytte broen.
Ved kommunalreformen overgår amternes kompetence på kystbeskyttelsesområdet til kommunerne, således som det nærmere fremgår af vedlagte lov nr. 581 af 24. juni 2005. Ved opgørelse af amternes hidtidige udgifter ved administration af kystbeskyttelsesloven blev der medregnet et beløb for amternes udgifter ved behandling af sager vedrørende bade- og bådebroer i henhold tilbekendtgørelse 489, idet disse sager skal overføres til kommunerne.
Ved den følgende ændring af lov om kystbeskyttelse i 2006 blev der bl.a. indsat en ny § 16 a, hvorefter inddæmning eller opfyldning, uddybning eller gravning, anbringelse af faste anlæg og fartøjer, der agtes anvendt til andet end sejlads, mv. kun må ske efter tilladelse fra transport- og energiministeren. Disse til er hidtil givet i medfør af statens højhedsret.
Der henvises til vedlagte lov nr. 311 af 19. april 2006, hvoraf det tillige fremgår, at transport- og energiministereni henhold til § 19, stk. 2 kan bemyndige kommunalbestyrelser til at udøve ministerens beføjelser efter § 16 a.
På dette grundlag har Transport- og Energiministeriet udarbejdet vedlagte forslag til ny bekendtgørelse om bade- og bådebroer, der har følgende hovedelementer:
- Bade- og bådebroer må ikke anbringes på søterritoriet uden tilladelse
- Kystdirektoratet behandler ansøgninger om anbringelse af bade- eller bådebroer, der udføres som en mole eller tilsvarende konstruktion, der hindrer fri vandgennemstrømning langs kysten.
- Kommunalbestyrelsen behandler ansøgninger om andre bade- og bådebroer, bortset fra broer, der skal anbringes i erhvervshavne eller lystbådehavne.
- Tilladelser gives på visse vilkår, der skal tinglyses på ejendommen.
- Ansøgninger om tilladelser og afgørelser skal meddeles skriftligt til ejere af naboejendomme.
- Ansøgningerne og afgørelserne skal offentliggøres.
- Kommunalbestyrelsens afgørelser kan påklages til Kystdirektoratet.
- Kystdirektoratets afgørelser som første instans kan påklages til transport- og energiministeren.
- Visse interesseorganisationer tillægges klageret.
- Rettidig klage har opsættende virkning, men den pågældende myndighed kan bestemme, at uopsættelige reparations- og afværgeforanstaltninger skal iværksættes.
- Bekendtgørelse skal have virkning fra 1. januar 2007.
- Sager, som amtsrådene, herunder Bornholms Kommunalbestyrelse, ikke har færdigbehandlet i 2006, overføres til vedkommende kommunalbestyrelse.
Til orientering vedlægges cirkulære nr. 13 af 31. januar 1984 om bade- og bådebroer, hvori sagsbehandlingen er beskrevet. Det bemærkes, at cirkulærets oplysninger om myndigheder ikke længere er korrekte. Indtil en revideret vejledning er udgivet, anmodes kommunerne om at rette henvendelse til Kystdirektoratet.