Udkast til revideret bekendtgørelse om beregningen af forsørgelsesevnen i familiesammenføringssager og om kommunalbestyrelsens udtalelse om referencens forsørgelsesevne (forsørgelseskravsbekendtgørelsen).
I dag betinges førstegangsmeddelelse af familiesammenføring af, at den herboende godtgør at være i stand til at forsørge ansøgeren. Som udgangspunkt er ansøgerens indtægtsforhold således uden betydning ved den første meddelelse af opholdstilladelse. I forlængelsessituationen medregnes ansøgers indkomst derimod ved forsørgelsesvurderingen.Det foreslås, at der åbnes mulighed for, at ansøgerens økonomiske forhold i visse tilfælde kan medregnes ved førstegangstilladelsen. Der kan f.eks. være tale om pension fra udlandet. Indkomst, som ikke bevares, hvis ansøgeren tager ophold i Danmark, vil som hidtil ikke kunne medregnes ved forsørgelsesvurderingen.
I dag vurderes den herboendes forsørgelsesevne på grundlag af den pågældendes månedlige bruttoindkomst. Hverken formue eller gæld har i dag nogen betydning ved vurderingen af forsørgelsesevnen. Det foreslås, at formue og gæld indgår ved vurderingen af forsørgelsesevnen. Der kan særligt henvises til bekendtgørelsesudkastets § 5, § 16 og §§ 22-26.
Der gælder i dag en såkaldt coming-home-ordning i relation til boligkravet, hvorefter personer, der vender tilbage til Danmark fra udlandet med en udenlandsk ægtefælle – f.eks. efter endt studieophold, udstationering eller anden beskæftigelse – kan gives familiesammenføring på betingelse af, at de pågældende inden 6 måneder godtgør at råde over egen bolig af rimelig størrelse.Det foreslås, at der indføres en lignende coming-home-ordning ved administrationen af forsørgelseskravet. Dette kan f.eks. have betydning i situationer, hvor den, der vender tilbage, ønsker at påbegynde en selvstændig erhvervsvirksomhed. Der kan henvises til bekendtgørelsesudkastets § 13.
Siden udstedelsen af den gældende forsørgelseskravsbekendtgørelse nr. 580 af 10. juli 2002 er der sket en række ændringer af forskellige offentlige ydelser af bl.a. beskæftigelsesmæssig karakter. Det foreslås, at en række offentlige ydelser fremover tillige medregnes ved forsørgelsesberegningen. Der kan henvises til bekendtgørelsesudkastets § 17, stk. 1, nr. 3: