Høring

Høring

Gødningsanvendelsesbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning og bekendtgørelse om afgrænsning af oplande til søer med krav om skærpede fosforlofter

Udkast til bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning (gødningsanvendelsesbekendtgørelsen) sendes i offentlig høring indtil den 12. juli 2024.

Samtidig sendes også udkast til bekendtgørelse om afgrænsning af oplande til søer med krav om skærpede fosforlofter i offentlig høring. Afgrænsningen af oplandene er opdateret til vandområdeplanerne 2021-2027.

De to bekendtgørelser sendes i høring sammen, fordi bekendtgørelse om afgrænsning af oplande til søer med krav om skærpede fosforlofter understøtter gødningsanvendelsesbekendtgørelsens regler om beregning af fosforarealkrav for jordbrugsvirksomheder. 

De to bekendtgørelser forventes at træde i kraft den 1. august 2024. 

Størstedelen af udkast til gødningsanvendelsesbekendtgørelse er genudstedelse af den gældende bekendtgørelse. 

Den væsentligste ændring af gødningsanvendelsesbekendtgørelsen følger af, at Danmarks undtagelse fra nitratdirektivet (kvægundtagelsen) udløber. Fra planperioden 2024/2025 vil det derfor ikke længere være muligt for jordbrugsvirksomheder at få tilladelse til at udbringe op til 230 kg kvælstof fra organisk gødning, herunder husdyrgødning, pr. hektar harmoniareal. Jordbrugsvirksomheder, der tidligere har anvendt kvægundtagelsen skal fremover følge den almindelige regel om, at der maksimalt må udbringes 170 kg kvælstof fra organisk gødning, herunder husdyrgødning, pr. hektar harmoniareal. Ændringen betyder også, at disse jordbrugsvirksomheder skal overholde de almindelige fosforlofter.

Endvidere indføres krav om, at tilsætning af ureasehæmmer til kunstgødning med ureabaserede kvælstofforbindelser kun må ske ved brug af en CE-mærket ureasehæmmer. Forslag til denne regel var OGSÅ i høring i foråret 2023. Reglen kunne dog ikke nå at komme med ved udstedelsen af bekendtgørelsen i 2023 på grund af den obligatoriske status-quo-periode for notifikation efter EU’s notifikationsprocedure for varer og digitale tjenester. 

Der foretages desuden en række øvrige, mindre præciseringer og justeringer i bekendtgørelsen.

Det er vurderet, at de foreslåede ændringer af gødningsanvendelsesbekendtgørelsen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering efter miljøvurderingsloven. Landbrugsstyrelsen sender udkast til screeningsafgørelse i høring hos de relevante berørte myndigheder.


Bekendtgørelser
Miljø
12-07-2024
12-09-2024
01-08-2024
Høringssvar bedes senest den 12. juli 2024 sendt til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk med cc til andope@lbst.dk med angivelse af j.nr. 24-600-000025. Eventuelle spørgsmål til høringen kan rettes til Anette Dodensig Pedersen på tlf. 20 14 47 32 eller på mailadressen andope@lbst.dk.
2023/2024
Anette Dodensig Pedersen
andope@lbst.dk
21-06-2024