Høring

Høring

Høring over lovforslag om styrket økonomisk tilsyn og takstkontrol m.v. i vandsektoren

Lov om ændring af vandsektorloven, lov om vandforsyning m.v., lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og lov om kommuners afståelse af vandselskaber (Lovforslag om styrket økonomisk tilsyn og takstkontrol m.v. i vandsektoren)
Vedlagte høringsudkast til lovforslag indeholder følgende hovedelementer:
a) Styrkelse af det statslige økonomiske tilsyn med vandselskaberne
b) Styrket kommunal kontrol med vandselskabernes takster og leveringsbetingelser

Derudover foreslås en række tekniske justeringer, bl.a. et mere fleksibelt og lettere administrerbart kontrolsystem for vandselskabernes økonomiske rammer.

Det bemærkes, at lovforslaget udspringer af det tidligere lovforslag om justeret økonomisk regulering af vandsektoren, styrkelse af takstkontrol m.v., som var i høring i juni-august 2022. I den forbindelse udtrykte flere vandselskaber og organisationer bekymring for manglende omkostningsdækning ved den foreslåede justerede økonomiske regulering. På denne baggrund har regeringen besluttet at udskille væsentlige dele af det hidtidige lovforslag (bl.a. fleksible indtægtsrammer, forrentningsrammer, justering af effektiviseringskrav samt ledelsesstrafansvar) og fremsætte denne smallere version af lovforslaget. De tilbageværende hovedelementer har dermed tidligere været i høring. Siden seneste høring er der foretaget justeringer af de tilbageværende elementer, bl.a. på baggrund af de indkomne høringssvar fra sommeren 2022, og foretaget konsekvensrettelser på baggrund af opdelingen af det hidtidige lovforslag.

Med lovforslaget styrkes det statslige økonomiske tilsyn, således at der er redskaber til at føre en effektiv administration og et effektivt tilsyn med den økonomiske regulering af vandsektoren, hvilket fremgår af den politiske aftale om justeret økonomisk regulering af vandsektoren (nov. 2018). Lovforslaget sikrer klare rammer for tilsynet og styrker tilsynet med og håndhævelse af regler om markedsmæssighed af aftaler og tilknyttet virksomhed med henblik på at styrke forbrugersikkerheden. Lovforslaget styrker dertil det økonomiske tilsyns analysevirksomhed og monitorering af sektoren med henblik på at bidrage til udviklingen af reguleringen af sektoren og sikre, at reglerne virker efter hensigten.

Derudover tydeliggøres og styrkes reglerne om kommunernes kontrol af, at vandselskabers opkrævning af takster og bidrag samt fastsættelse af regulativer og betalingsvedtægter sker i overensstemmelse med gældende lovgivning. Ændringerne skal sikre mere klarhed om rammerne for og indholdet i de kommunale godkendelser, og hvilke oplysninger der skal indgå heri. På den måde sikres en mere ensartet kontrol af takster og bidrag samt regulativer og betalingsvedtægter på tværs af kommuner og over tid. Desuden foreslås en systematisk forenkling ved at indføre muligheden for anmeldelse af takster m.v. frem for at sende til godkendelse. Der foreslås også en udvidelse af vandselskabers klageadgang, så de fremadrettet kan klage over kommunalbestyrelsens afgørelser vedrørende ovennævnte til Energiklagenævnet.

Endelig indeholder lovforslaget en række tekniske justeringer, herunder forslag til en ændring af kontrolsystemet for overholdelse af de økonomiske rammer, så reglerne forenkles og kontrollen bliver lettere at udføre, og så vandselskaberne får en øget fleksibilitet, som er uafhængig af regulerings- og kontrolperioder. Samtidig er det hensigten, at selskaberne får mulighed for at opkræve takstmidler hos forbrugerne for tillægsberettigede omkostninger allerede i det år, hvor omkostningerne afholdes, hvilket vil bidrage til at understøtte likviditeten i selskaberne.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024 for så vidt angår de dele, der vedrører styrkelse af det statslige økonomiske tilsyn. Udkast til bekendtgørelser, der udmønter disse ændringer, vil blive sendt i høring i løbet af foråret, så de kan træde i kraft samtidig. En ændret bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber forventes at blive sendt i høring i løbet af efteråret og finde anvendelse fra den 1. januar 2025. Det foreslås, at de dele af loven, der vedrører styrket kommunal kontrol med vandselskabernes takster og leveringsbetingelser træder i kraft den 1. januar 2025. Udkast til bekendtgørelse om kontrol med vandselskabers regulativer, vedtægter, bidrag og takster m.v. har været i høring i juni-august 2022 og forventes at blive udstedt i form af to bekendtgørelser, hhv. én for spildevand og én for drikkevand i løbet af 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025.
Lovforslag
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
23-11-2023
23-01-2024
01-07-2024
Kommentar: Visse dele af lovforslaget træder først i kraft d. 01-01-2025
2023/2024
Rasmus Sørensen
rsoe@ens.dk
09-11-2023