Høring

Høring

Forslag til ny bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer og forslag til ændring af offshorekonsekvensvurderingsbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer og ændring af offshorekonsekvensvurderingsbekendtgørelsen
Forslag til ny bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer og forslag til ændring af offshorekonsekvensvurderingsbekendtgørelsen sendes i offentlig høring frem til den 22. april 2022.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeren har i Folketingssamlingen 2021/22, fremsat forslag L 137 til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund (Geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer og statslig deltagelse i CO2-lagringstilladelser). 

Med lovforslaget foreslås bl.a., at der indsættes en bemyndigelse i undergrundsloven til at klima-, energi- og forsyningsministeren kan etablere en særskilt tilladelsesordning for geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer (demonstrationsprojekter). 

Forslag til bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer er en udmøntning af denne bemyndigelse. Bekendtgørelsen indeholder bl.a. regler om, hvilke områder der kan meddeles tilladelse i, krav til ansøgninger om tilladelser, herunder krav til oplysninger i ansøgning, meddelelse af tilladelser, herunder vilkår for tilladelsen, offentliggørelse af oplysninger om meddelte tilladelser, herunder projektbeskrivelse og om CO2-lagringslokalitet, revurdering, ajourføring og tilbagekaldelse af tilladelse m.v.

Som konsekvens af den foreslåede nye tilladelsesordning i bekendtgørelse om
geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer, vil offshorekonsekvensvurderingsbekendtgørelsen skulle ændres, så reglerne om habitatvurderinger bliver knyttet op på den nye tilladelsesordning, der etableres i bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer. 

Bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer er omfattet af Miljøvurderingslovens bestemmelser om planer og programmer. Energistyrelsen gennemfører derfor en miljøvurdering af planen (bekendtgørelsen). Udkastet til miljøvurderingen sendes i offentlig høring samtidig med bekendtgørelsen i overensstemmelse med Miljøvurderingsloven. Du kan finde høringsmaterialet her: Høringer | Energistyrelsen (ens.dk) eller https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/66207
https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/66208. 

Bekendtgørelser
Energistyrelsen
Energi- og vandforsyning
22-04-2022
22-06-2022
01-07-2022
Offshorekonsvekvensvurderingsbekendtgørelse forventes at træde i kraft den 1. juli 2022. Fvsa. bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer, fastsætter Klima-, Energi- og Forsyningsministeren ikrafttrædelse, da bekendtgørelsen ikke kan sættes i kraft før planen med tilhørende miljørapport er vedtaget.
2021/2022
Ditte Parmer Simonsen
dps@ens.dk
18-03-2022