Høring

Høring

Forslag til lov om ændring af lov om udstykning og anden registrering i matriklen, lov om Geodatastyrelsen, lov om tinglysning og forskellige andre love (Effektivisering af ejendomsregistrering og -forvaltning m.v.)

Høring over forslag til lov om ændring af lov om udstykning og anden registrering i matriklen, lov om Geodatastyrelsen, lov om tinglysning og forskellige andre love (Effektivisering af ejendomsregistrering og -forvaltning m.v.)

Lovforslaget udmønter dele af grunddataprogrammets delaftale 1 om ejendomsdataprogrammet, som er en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015.

Grunddataprogrammets delaftale 1 skal sikre effektivisering og forenkling af den offentlige registrering af landets faste ejendomme og bygninger. Lovforslaget har til formål at sikre, at oplysninger om ejendomme, bygninger og disses ejere og beliggenhed registreres i de relevante grunddataregistre på en ensartet måde, hvor der er sammenhæng og sikker identifikation på tværs af registrene. Forslaget vedrører matriklen, Bygnings- og Boligregistret (BBR), en ny Ejerfortegnelse mv. samt tingbogen.

Lovforslaget skal bla. gennemføre følgende initiativer ift. grunddataprogrammets delaftale 1:

  • Der etableres en klar og stringent ansvarsfordeling mellem registermyndighederne for så vidt angår registrering af data om ejendomme m.v. Den grundlæggende registrering af al fast ejendom samles hos matrikelmyndigheden, registrering af rettigheder og pant i tingbogen og bygninger i BBR.
  • Der indføres en fælles, teknisk nøgle til entydig identifikation af fast ejendom på tværs af grunddataregistrene, det såkaldte BFE-nummer, der tildeles af matrikelmyndigheden, Geodatastyrelsen.
  • Myndighederne i grunddataprogrammet forbedrer kvaliteten af deres grunddata og der etableres forenklede, digitaliserede og automatiske processer mellem registrene.
  • Den kommunale grundregistrering af ejendomme og ejere bringes til ophør som led i, at kommunerne ophører med at anvende Det fælleskommunale Ejendomsstamregister (ESR). Ejendomsdata, som bla. anvendes til ejendomsforvaltning og skatteberegning, vil fremover kunne findes i de statslige grunddataregistre.

Lovforslaget vil desuden give hjemmel til at opkræve gebyrer for visse registreringer i matriklen således at reglerne herfor bliver ensartet med de eksisterende regler for jordstykker. Med forslaget ophæves desuden kravet om geografisk stedfæstelse af eksisterende servitutter ved matrikulære ændringer, som blev indført med overgangen til digital tinglysning. Herudover indeholder forslaget en række justeringer og moderniseringer af reglerne i tinglysningsloven om fordelingen af tinglyste rettigheder ifm. matrikulære ændringer.

 

Lovforslag
Geodatastyrelsen
Ejendomme og byggeri
12-08-2016
12-10-2016
01-01-2017
2015/2016
Lisa Holm-Petersen
lihol@sdfe.dk
01-07-2016

Dokumenter

Download alle filer som zip
Titel Filstørrelse
Høringsdokument
Lovforslag høringsversion 1,488 MB
Høringsbrev 382,447 kB
Høringsliste 410,025 kB
Høringsnotat
Høringsnotat 535,325 kB
Høringssvar
Høringssvar 7,198 MB