Høring

Høring

Udkast til bekendtgørelse om tatoveringsfarver

Høring af udkast til bekendtgørelse om tatoveringsfarver
Miljøstyrelsen sender hermed bekendtgørelse om tatoveringsfarver i høring. Høringsmaterialet er parallelt med denne udsendelse lagt på Høringsportalen www.borger.dk/Lovgivning/Hoeringsportalen.
Bekendtgørelsens hovedsigte er, at tatoveringsfarver ikke må udgøre en risiko for menneskers sund-hed. Det skal fremover være forbudt at anvende CMR-stoffer (stoffer, som kan fremkalde kræft, skade arveanlæggene og reproduktionen) i tatoveringsfarver. Herudover opstilles der grænseværdier for de stoffer, hvor vi har specifik viden om, at de findes i tatoveringsfarver (azofarvestoffer, PAHer og bly).
Kemiske stoffer som konserveringsmidler, pigmenter og urenheder kan udgøre en selvstændig risiko for sundheden, herunder allergi. Da det ikke er muligt at opstille specifikke grænseværdier for alle stofferne, stilles der krav om, at tatoveringsfarver ligesom kosmetiske produkter skal gennemgå en relevant sikkerhedsvurdering, der skal godtgøre, at tatoveringsfarven ikke udgør en risiko for men-neskers sundhed. Sikkerhedsvurderingen udgør samtidig en garanti for, at der ikke introduceres nye farlige stoffer i tatoveringsfarver.
I forbindelse med kortlægningen har Statens Serum Institut informeret om, at mangel på sterilitet i tatoveringsfarver kan medføre infektioner, og bekendtgørelsen stiller derfor krav om, at uåbnede tatoveringsfarver skal være sterile.
For at styrke håndhævelsen og sikre, at brugerne af farverne kan identificere indholdsstofferne, her-under eventuelle allergifremkaldende stoffer, skal det på tatoveringsfarven fremgå, hvilke kemiske ingredienser den indeholder, holdbarhedsdato, samt producentens og/eller importørens navn.
Eventuelle bemærkninger og spørgsmål til forslaget kan sendes elektronisk til Miljøstyrelsen, Kemi-kalier på kemikalier@mst.dk, Dorte Lerche på doble@mst.dk eller til Nikolaj Schulz på nimks@mst.dk. Miljøstyrelsen vil gerne modtage eventuelle bemærkninger til udkastet senest den 10. maj 2013.
Bekendtgørelser
Miljøstyrelsen
Sundhed
10-05-2013
10-07-2013
01-01-2014
2013/2014
22-03-2013